Overlord 2023 – Sisäinen ponityttö!

Tämän viikon merkittävin saavutus oli eläimiin liittyvien taitojen päättäminen. Löydä sisäinen ponityttösi!

Kaikki lähtee aluksi ELÄINTENHOITO taidosta. Se on perusta jolla hoidetaan synnytykset, kasvatus ja koulutus. Sillä hoidetaan puhtaus, ruokinta ja liikunta. Taidon osaaja osaa myös tunnistaa eri eläintaudit (vaikka niiden hoitamiseen tarvitaan oikea eläinlääkäri). Taidossa on myös tyyppikoulutus eri eläinryhmiin, koska hevosen ja norsun hoito ovat lähtökohtaisesti samaa asiaa mutta ne eroavat käytännössä toisistaan.

RATSASTUS on pelkkää ratsastusta. Wanhana aikana ratsastus oli selvästi eri asia kuin työhevosen pitäminen. Myös ratsastuksessa on tyyppikoulutus. Hevonen ja norsu ovat hyvinkin erilaisia. Nykyään Suomessa moni ratsastaja hoitaa myös oman hevosensa (samoin kuin kaikki ratsuväen sotilaat halki historian) mutta mielestäni oli fiksumpaa pitää taito erinä. Eräs ratsastuksen tärkeistä asioista on ymmärtää mihin eläin pystyy ja jaksaako se jatkaa. Wanhana aikana ratsuväen oppaissa rehvasteltiin kuuluisien ratsurykmenttien päivämatkoilla, koska hevosen nopeus maastossa on sama kuin ratsastajan sotataito.

Seuraava eläimiin liittyvä asia on VALJAKKOAJO, johon kuuluu valjaiden, solkien ja remmien käyttö. Tämä oli olintärkeä taito ennen traktoreita, jolloin suuressa osasta tiloja asia osattiin jo pienestä pitäen. Tähän kuuluu kantosatulat, kelkat, maatalon työkoneet, kärryt ja valjakot. Nykyään valjakkoajo yhdistetään lähinnä raviurheiluun ja kelkkasafareihin. Tämän asian osaaja tietää miten tavarat pysyvät mukana ja miten eläimiä ei ajeta loppuun ennen aikojaan väärin kiinnitetyillä valjailla. Tämä on elintärkeä asia monessakin asiassa. Mietin asiaa ja totesin tämän olevan erikoiskoulutus eli on/off tyylinen ratkaisu. Liitin tämän erikoiskoulutuksen osaksi eläintenhoitoa.

Jätä kommentti